maandag 20 juni 2022 | Academie, Habib Kazemi, Media

Sportakkoorden Festival Groningen 13 juni

Sportakkoorden Festival Groningen 13 juni

Onlangs mocht ik als avondvoorzitter bijdragen aan het sportakkoorden festival in te Groningen. Ik mocht in mijn rol als avondvoorzitter de genodigden en alle aanwezigen door het programma heen loodsen. Het programma was in 3 rondes ingedeeld. Nadat mevrouw Boerma concerndirecteur van de Provincie Groningen alle aanwezigen welkom heeft geheten kon de avond beginnen. We hebben gezamenlijk naar een video boodschap van minister van VWS gekeken waar de minister uitlegde hoe zij terugkijkt naar de sportakkoorden en hoe de vooruitblikken zijn. Vervolgens mocht ik de eerste gasten, de lokale sportakkoord partners, op het podium verwelkomen om samen in gesprek te gaan over hun ervaringen en opbrengsten van het sportakkoord in hun organisatie. De genodigden waren:

 • Rudi Rondhuis
  Voorzitter voetbalvereniging
 • Jasper van Buiten
  Programmamanager Vitaliteitscampus
 • Henk Huberts
  Directeur-bestuurder Noordkwartier (primair onderwijs)
 • Erich W√ľnker
  Wethouder sport Oldambt

Tussen de gesprekken door heeft bewegingswetenschapper Eric Lagendijk de onderzoeken van het Mulier instituut over sport en bewegen in de Provincie Groningen toegelicht. Helaas is de conclusie dat we minder bewegen dan het landelijke gemiddelde.

Na deze zinvolle en interessante gesprekken was het tijd om naar de sport en bewegen markt te gaan. Hier waren kraampjes ingericht gebaseerd op de zes speerpunten van het sportakkoord. De gasten mochten drie keer 20 minuten naar een kraam en kijken naar hoe zij invulling hebben gegeven aan hun sportakkoord.

Vervolgens zijn we weer teruggegaan naar de plenaire zaal en in deze ronde mocht ik het gesprek aangaan met de gasten vanuit de landelijke sportakkoorden. De gasten waren Kim Boterenbrood/NOC*NSF en Jaco Zandhuis van vereniging sport en gemeenten (VSG) mede namens ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS). Zij gaven antwoorden op mijn vragen hoe zij terugkijken naar 3,5 jaar sportakkoord, waar ze het meest trost op zijn en hoe zij naar de toekomst van het sportakkoord kijken.

Tot slot mocht ik de avond afsluiten met mijn betoog waarom ik sport zo belangrijk vindt en waarom ik me inzet zodat iedereen kan en mag sporten. Ik heb mijn levensverhaal gebruikt als ervaringsdeskundige wat sport met je doet;
– Waarom sport die ooit mijn passie was mijn redding is geworden in Nederland.
– Welke lessen ik uit sport heb geleerd die mij konden helpen om in een nieuw land een redelijk succesvol bestaan op te bouwen.
– Welke obstakels ik moest overwinnen om te zijn waar ik vandaag ben. Iemand die als alleenstaande asielzoeker naar Nederland kwam en uitgroeide tot bondscoach, docent, sportcoach van het jaar, sportambassadeur, winnaar penningprijs gemeente Groningen en vele andere eervolle prijzen en erkenningen. En bovenal een docent/coach die anderen mag inspireren en de weg wijzen.

Na afloop mocht ik genieten van een lang applaus en vele mooie complimenten en knuffels. Mijn boodschap was goed overgekomen. Iedereen gaf aan dat mijn persoonlijke verhaal meer body heeft gegeven aan de urgentie van de sportakkoorden.