23 jan 2014 | Nieuws

CFL – persbricht over website Stichting Momentum

SANYO DIGITAL CAMERA

Groningen, 23 januari 2014. Vandaag gaat de nieuwe website van de Stichting Momentum live. De interactieve portal is kosteloos ontwikkeld voor de stichting door full service internetbureau iWink uit Groningen, dat op deze wijze een uniek project steunt om alleenstaande en kansarme Afghaanse vrouwen een betere toekomst in eigen land te bieden. 

De Stichting Momentum is ruim drie jaar actief. Vernoemd naar het schip van de Groningse rederij CFL dat in januari 2011 voor het Griekse eiland Korfoe 226 Afghaanse bootvluchtelingen uit zee oppikte, was de stichting in de eerste maanden van zijn bestaan vooral bezig om drenkelingen eerste hulp te bieden en ervoor te zorgen dat ze een dak boven het hoofd kregen. Maar al snel zagen de initiatiefnemers in dat dit alleen niet voldoende is. ‘Om te voorkomen dat kansarme mensen hun geboorteland moeten ontvluchten op zoek naar een menswaardiger bestaan, moet lokaal iets gedaan aan de leefomstandigheden. Daarom heeft de stichting in Afghanistan zelf een aantal projecten opgezet om de zelfredzaamheid van alleenstaande vrouwen – weduwen, maar ook vrouwen die verstoten zijn door hun echtgenoot of familie – in dit door oorlog verscheurde land te vergroten.’
Het initiatief heeft de steun van een groeiende groep sympathisanten en wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met een lokale non-gouvermentele organisatie (CFAFO – Corporation For Afghanistans Future Organization). Samen met hun kinderen worden in kwetsbare omstandigheden verkerende vrouwen (steeds in groepen van 15) tijdelijk in opvangtehuizen in Kabul ondergebracht. Daar wordt hun geleerd om als naaister of coupeuse in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Gedurende deze leerperiode krijgen ze voedselpakketten voor zichzelf en hun gezinnen, en helpt de stichting bij de aanschaf van naaimachines, het huren van een woning en werkplaats of het krijgen van een microkrediet. Op deze wijze zijn al veel Afghaanse vrouwen weer op weg geholpen. Daarnaast creëren de projecten als spin-off werk voor lokale begeleiders, beveiligers en leerkrachten.
Maar met het succes van de aanpak groeit ook de behoefte aan een professionele fondsenwerving door de Stichting Momentum. Daardoor is een beter vindbare en informatieve website een absolute must, vindt Evelien Bouma van iWink. ‘We hechten veel waarde aan het steunen van initiatieven met een maatschappelijk karakter. Dit project had onmiddellijk onze sympathie en daarom hebben we besloten om het onze belangenloze steun te geven. Leuke bijkomstigheid is dat twee van origine Groningse bedrijven elkaar hierin gevonden hebben.’

De door iWink ontwikkelde website van de Stichting Momentum maakt het voor bezoekers mogelijk om online de activiteiten van de stichting te volgen en om op interactieve wijze een bijdrage te leveren.

www.stichtingmomentum.nl

Voor meer informatie:
Eveline Bouma (iWink): 050-21001200
Habib Kazemi (Stchting Momentum): 06-49917361