15 apr 2013 | Wedstrijden

De 34e editie van Belgian Open te Gent

Belgian open 2013

Het weekend van 6-7 april stond in het teken van 34e editie van Belgium open te Gent in België. Dit jaar waren er maar liefst 1326 deelnemers vanuit meer dan 55 landen. Een echt top toernooi dus!Vrijdag om 9 uur ’s ochtends vertrokken we met twee auto’s richting Gent waar we rond 13.30 aankwamen bij de sporthal. Na een wat moeizame start bij de registratiebalie konden onze sporters eindelijk naar de weging gaan. Door de vele inschrijvingen duurde dit maar liefst 3 uur. Alleen Jos was 300gr te zwaar maar na een WC bezoek was dit ook dik in orde. Na de weging mochten onze jongens en meisjes eindelijk eten en natuurlijk rende iedereen als een 100 meter sprint wereldkampioen naar de tassen om wat te eten. Vervolgens zijn we naar het hotel gegaan en na ingecheckt te hebben konden we eindelijk warm eten. Na het eten en eenmaal terug in ons hotel kregen alle sporters een individuele peptalk sessie met onze mentaal coach Marja die het gehele weekend ons team bijstond. Vrij laat in de avond werden de poulelijsten bekend. Jos zou de spits afbijten tegen Engeland en Shannon zou het daarna tegen Griekenland opnemen.

ZATERDAG 6 APRIL
JOS:
Jos begon zijn eerste wedstrijd tegen England met een achterstand. Maar daarna begon hij te geloven in zichzelf en heeft niet alleen de achterstand weggewerkt maar ook de wedstrijd gewonnen. Zijn tweede partij was tegen een goede sporter uit Zweden. De ervaren Zweed kwam snel op een voorsprong ondanks dat Jos van alles probeerde kwamen er geen punten. Tijdens de rustpauze hebben we het over onze afspraak en onze doelstelling gehad. Jos wilde in dit toernooi minstens een keer een bandal chagi proberen. Hij moest niet aan winst of verlies denken maar gewoon lekker sparren. Toen kwam Jos wat losser en maakte de ene punt naar andere. Vlak voor tijd maakte Jos een Bandal chagi en deze kwam hard aan op het hoofd van de tegenstander waardoor hij helemaal aangeslagen was. Helaas hier ging het met de puntentelling mis waardoor de wedstrijd tijdelijk werd stop gezet. In deze tijd kon de tegenstander zich goed herstellen en zijn voorsprong weer verdedigen en er met een bronzen plak vandoor gaan. Voor Jos was dit een bijzonder succesvol toernooi waar hij de kwartfinale bereikte en ook zijn eigen persoonlijke doelen behaalde.

ZATERDAG 6 APRIL
SHANNON:
Shannon kwam daarna in actie. Shannon moest tegen Griekenland. Al snel werd duidelijk dat de Griekse sporter weinig kans had tegen Shannon en won Shannon vrij makkelijk deze wedstrijd. Haar tweede wedstrijd was tegen Polen, Het was een spannende wedstrijd. De tegenstander had bij haar eerste ronde England uitgeschakeld. De wedstrijd ging gelijk op maar helaas aan het einde trok de Poolse aan het langste eind en verloor Shannon met 4-5 van haar. Shannon mag ook met trots terugkijken naar een mooi en geslaagd toernooi. Shannon zat duidelijk beter in haar vel tijdens dit toernooi, het was voor haar ook goed dat haar teammaatjes erbij waren zodat ze elkaar konden aanmoedigen. 

ZONDAG 7 APRIL
ALEXANDER:
Op zondag moest Alexander vroeg de spits afbijten tegen Polen. De wedstrijd ging erg gelijk op, maar langzamerhand kreeg Alexander meer zelfvertrouwen en groeide in zijn wedstrijd. De eerste wedstrijd was gewonnen.  Zijn tweede partij was tegen een ervaren Engelse die al eerder Kroatië had uitgeschakeld. Die jongen staalde enorme zelfvertrouwen uit waardoor Alexander in begin vrij ingehouden aan zijn wedstrijd begon. Tijdens de rust heb ik hem wederom op zijn doel gewezen, om met tichagi ( achterwaarts) te scoren en vooral tegen iemand die erg explosief is en direct aanvalt. Zijn zelfvertrouwen groeide en hij wist een achterstand van 4-0 tot de laatste 4 seconde tot 4-4 terug te brengen. Hij scoorde nota bene met een achterwaartse, stoot en ronde trap vanuit clinch, alle technieken die hij graag wilde uitvoeren. Maar goed, de wedstrijd was nog niet gewonnen hij moest nu Golden point spelen. Hij kreeg de opdracht mee dat hij van korte afstand moest scoren en ja hoor binnen 10 seconden verscheen het winnende punt op het scorebord in het voordeel van Alexander. Deze partij heeft Alexander gewonnen ondanks de pijn aan zijn geblesseerde enkel. Dit noemen we mentale kracht waarmee je ver kunt komen in een toernooi. Maar goed op naar de kwart finale. Zijn wedstrijd om het brons ging tegen een zeer ervaren Belg. Het was vanaf begin duidelijk dat hij een maatje te groot was voor Alexander. Alexander heeft deze wedstrijd verloren maar hij mag met een opgeheven hoofd terug kijken naar zijn toernooi. Het bereiken van de kwart finale op zo’n groot toernooi beloofd veel voor toekomst. Ga zo door!!
ZURA:
Zura was de volgende die moest starten. In zijn poule waren maar liefst 39 sporters die om de titel op het veld op gingen. Zura begon met een vrij loting. Dus dit betekent dat je automatsch een ronde verder bent. De tweede ronde moest Zura tegen een Russische speler die een sterke indruk maakte bij zijn eerste partij. Hierdoor werd Zura toch aardig zenuwachtig. Tijdens de wedstrijd de Rus kwam snel op een voorsprong maar je zag dat Zura snel groeide in de wedstrijd en steeds meer zelfvertrouwen begon uit te stralen. Hij kwam los en maakte achter elkaar punten. Veel combinatietechnieken en uiteraard mooie hoofdtreffers. Ja hoor, Zura wond de wedstrijd. De belangrijkste les voor hem was dat je vooraf nooit moet denken dat je tegenstander beter is. De volgende wedstrijd was tegen Bosnië Herzegovina, deze jongen werd al eerder 2e  bij de Open Zweedse. Deze speler bezat meer ervaring hoewel beide speler technisch gezien even goed waren was het toch de ervaring die Zura de das omdeed. Deze tegenstander wist uiteindelijk na 6 wedstrijd de uiteindelijke titel op zijn naam te zetten. Dit is zeker niet het eindstation voor Zura maar volgend jaar komt hij terug met meer ervaring en als een zeer gevaarlijke speler.
En als het om talentontwikkeling gaat, dan liever verliezen van een hele goede vechter dan
winnen van een mindere tegenstander.

ZONDAG 7 APRIL
GINNA:
En als laatste komen we bij Ginna. Ginna is een sporter die vooral de laatste twee maanden een enorme groei doormaakte en zich als een sneltrein heeft ontwikkeld op zowel technisch en tactisch gebied. Ginna moest beginnen tegen een goede speelster van Bayerischen Taekwondo Union uit Duitsland. Ginna had behoorlijk last van de zenuwen, niet gek tijdens  haar eerste, internationale wedstrijd ooit waar hoofdtreffers toegestaan waren. Ginna  begon zeer sterk aan de wedstrijd en had de wedstrijd goed onder controle. Helaas kreeg ze aan het einde twee punten tegen waardoor de tegenstander er met de winst vandoor ging. Ook goed om te melden dat de tegenstander vrij makkelijk veel punten bij andere tegenstanders scoorde. Dit zegt iets over Ginna en haar capaciteit als toekomstige topsporter. Ik hoop dat ze veel geleerd heeft en veel ervaring heeft opgedaan. Voor mij als coach heeft ze het meer dan prima gedaan en ben ik apetrots op haar.

Aan het einde wil ik alle deelnemers feliciteren met hun deelname en prestaties. Jullie hebben bewezen dat we op goede weg zijn en dat we binnen enkele jaren veel te zeggen hebben. Vorige week tijdens de gesprekken hebben we allemaal doelen gesteld voor dit toernooi en ook iedereen heeft deze behaald. Ik wil ook jullie als team complimenten voor het feit hoe leuk jullie met elkaar omgaan. Niet te geloven, zo lief, behulpzaam en zo oprecht geïnteresseerd zijn in elkaar. Als iemand klaar was met de wedstrijd iedereen stond paraat bij de uitgang om hem/haar op te vangen. En als ik bij jullie was kon ik echt veel met jullie lachen. Nogmaals mijn dank hiervoor. Uiteraard was het minder dat ik heb verloren met Halli Galli spel. Maar voor de rest was super gezellig.  Ook wil ik Marja onze Mentalcoach hartelijk bedanken voor alle moeite en alle inspirerende gesprekken met onze atleten. Onderweg naar huis vertelde Zura mij; “ik ben erg blij dat Marja was mee gekomen. Zij heeft mij geholpen met mijn twijfels tijdens de wedstrijd”. Marja nogmaals heel erg bedankt. En als laatst mijn dank aan François die de rol van journalist en fotograaf op zich nam en de hele weg naar Gent en terug heeft gereden en natuurlijk onze dank aan Alinde voor haar bijzondere inspanning achter de schermen ivm allerlei administratieve voorbereidingen omtrent dit toernooi.  Allen bedankt!    

Op naar de volgende ervaring..