27 dec 2019 | Habib Kazemi, Nieuws, Training

Een beter milieu begint bij onszelf

Maandag 23 december werd de allereerste sessie hardlopen in combinatie met het opruimen van zwerfafval georganiseerd door onze eigen KTA leden. 

Hoe zijn we op zo’n idee gekomen?
Onze hoofdtrainer Habib Kazemi is een fanatieke hardloper en doet dit gemiddeld 5 keer per week. Iedere keer als hij hardloopt kan hij zich enorm ergeren aan de hoeveelheid afval die mensen zomaar op de weg of in de berm en in het water gooien. Dit heeft enorme gevolgen voor onze natuur, voor de vogels en andere dieren die hier leven. Daarom vond hij dat het tijd was voor actie. Hij wil bewustwording  creëren van allereerst onze eigen sportende jeugd voor hun eigen leefomgeving, de natuur en het milieu.  Hij kwam tot het unieke concept om sport te combineren met een beter milieu, dus hardlopen en tegelijkertijd zwerfafval oprapen. Dit idee zat al geruime tijd in zijn hoofd totdat hij dit deelde met ons KTA lid en vrijwilliger Ben Kunnekes die ook een fanatieke hardloper is. De enthousiasme van Ben en Habib zorgde ervoor dat er meteen acties werden ondernomen. Ben heeft meteen contact gezocht met de Gemeente Groningen en zorgde voor voldoende grijpers en vuilniszakken. Oorspronkelijk zouden we in het nieuwjaar starten maar mede dankzij de enthousiasme vanuit meerdere hoeken zijn we direct met een kleine groep gestart als een proef om zo het idee te verbeteren en verder uit te kunnen breiden. Na een oproep via onze social media kanalen konden we op maandag 23 december starten vanuit de club. Na een korte uitleg over de techniek van hardlopen en hoe je zo efficiënt  mogelijk kunt hardlopen werden de groepen vervolgens in twee verdeeld, de jongste groep bleef in het park tegenover de club en de groep met oudere kinderen vertrokken richting een langere route.   Beide groepen zijn zeer sportief bezig geweest en hebben maar liefst in slechts 1 uur tijd drie volle vuilniszakken verzameld welke we direct voor de club in de vuilniswagen van gemeente Groningen konden wegdoen.
We kunnen zeer tevreden terugkijken naar eerste sessie van onze actie.
We hopen naast meer bewustwording voor onze natuur onze jeugd ook te stimuleren om in buitenlucht te willen bewegen. Taekwondo is een sport waarbij conditie een belangrijke rol speelt en het is mooi als de jeugd passie ontwikkeld voor het hardlopen en bewegen in de natuur. We hebben zelf ontdekt dat het oprapen van afval echt stimulerend werkt en dat je bijna niet kan stoppen totdat alles schoon is. Echter helpen we hiermee het probleem niet, het zou fantastisch zijn als we elkaar durven aan te spreken op gedrag zowel van onze klasgenoten, familie, vrienden en ouders om het afval in de prullenbak te gooien en zuinig op onze natuur te zijn.

Ons doel hiermee uiteindelijk is een beweging te creëren die overwaait naar andere clubs en verenigingen zodat we een breder draagvlak en betrokkenheid hebben tussen de jongeren om beter met het milieu en onze natuur om te gaan.  Alles voor een schoon Groningen.