9 apr 2014 | Wedstrijden

Het verslag van Belgian Open 2014

Vrijdagochtend zijn we met 5 sporters (Alexander, Ginna, Jos, Shannon en Zura) vertrokken richting  België om deel te nemen aan de 35e editie van Belgium Open Sparring. We waren ruim op tijd en de  registratie en weging verliepen vlekkeloos en zo konden we vroeg richting ons verblijf in Sunparks. De  atleten besloten om te ontspannen in het subtropisch zwembad van het park. Toen ze terug waren, was  het eten al klaar en konden we beginnen met het eten. Na het eten was er ruimte voor de individuele  gesprekken met de atleten die zaterdag moesten starten.
Zaterdagochtend was het zover. Na het ontbijt zijn we richting de zaal gereden en Zura moest de spits  afbijten als partij 803. Hij moest starten tegen Finland. Zura was toch aardig gespannen en  zenuwachtig. Uiteraard vrij normaal als je naar de leeftijd en de omvang van het toernooi kijkt. De  wedstrijd begon met wat acties heen en weer en de fin kwam in een voorsprong van 3-1. In tweede  ronde kon Zura zichzelf terug vinden en straalde ook wat rust uit en kon de achterstand goed maken  met een prachtige hoofdtreffer 4-3 maar helaas scoorde de Fin de laatste paar seconden een  hooftreffer en werd de stand 6-4 voor de tegenstander.
Zura was in veronderstelling dat er een 3e ronde zou komen maar tot onze grote verbazing kwam deze  niet. Habib liep naar de jury en vroeg om uitleg en daar werd verteld dat ze maar twee rondes hadden.  Dus helaas vroeg uitschakeling voor Zura. De tegenstander werd uiteindelijk 3 op het toernooi. 

Shannon was de volgende die aan de beurt was. Ze was erg gebrand om toch een medaille te scoren.  Gezien de gunstige loting was dit ook zeker mogelijk. Ze begon behoorlijk sterk de wedstrijd. Haar  tegenstander de Kroatische dame was ook in goede staat van vechten. Shannon scoorde meteen een  hoofdtreffer die helaas niet geteld werd. Ik kon niet protesteren doordat er geen video replay was, en  beet gewoon op mijn lippen van frustratie. Een hoekscheidsrechter heeft zijn hand opgetild om aan te  geven dat hij de hoofdtreffer wel gezin had, maar na korte bespreking werd er toch besloten om deze  niet toe te kennen. De wedstrijd ging gelijk op. Zo zenuwslopend, op gegeven moment werd er door  Shannon weer een hoofdtreffer gemaakt en deze werd weer niet geteld. Maar Shannon zette door en  scoorde nog een hoofdtreffer en deze konden ze echt niet meer negeren. Enige tijd stond Shannon 4-1  voor. Toen maakte ze nog een hoofdtreffer en deze werd weer niet meegeteld. Waardoor de frustratie  bij Shannon toch groter werd en daardoor wellicht concentratie verlies en de kroatische nog toch 5-5  kwam echter in de laatste seconde wist de Kroatische alsnog te scoren met als eind resultaat 6-5. We  mogen eigenlijk niet klagen over de scheidsrechters en we moeten zorgen dat we zo gaan sparren die  we niet afhankelijk van scheidsrechter zijn. Maar op zo’n niveau krijg je een paar keer de kans om je  actie te plaatsen en als deze niet gezien wordt dan is het erg balen. De beloning van maanden lang  trainen en hard werken gaat zo weg en dat de tegenstander zo onterecht met een bronzen plak ervan  door gaat is niet te happen.
Met een dosis hoofdpijn zijn we teruggetrokken naar ons verblijf om ons klaar te maken voor de  volgende wedstrijddag. 

Op zaterdagavond was er weer ruimte voor individuele gesprekken en beeldanalyses van onze sporters  en daarnaast ook wat ontspanning momenten en hierdoor werd de sfeer weer goed binnen het team. De  gedachte van oneerlijk verliezen konden we aardig naast ons leggen. 

Zondag:
Jos moest de spits afbijten tegen een goede sporter uit Kroatië. Kroatië is een land waar taekwondo  hoog in de vaandel staat. En regelmatig scoren ze op zulke hoge podiums zoals EK’s, WK’s en Olympische  spelen.  Jos begon erg goed zijn wedstrijd en de partij liep gelijk op. Totdat Jos technisch en tactische fouten  begon te maken waardoor de tegenstander hier dankbaar gebruik van maakte. Toen werd duidelijk dat  de tegenstander nog een maat te groot voor Jos was. Jos heeft zijn partij verloren maar kan  terugkijken op een zeer nuttig en leerzaam toernooi. Hij heeft wederom ontdekt waar hij fouten maakt  en hoe hij zich daarin kan verbeteren. Dit noemen we ervaring opedoen.

Vervolgens was Alexander aan de beurt. Hij moest tegen een selectielid van regio BTU (Bayerische TKD  union) uit Duitsland optreden. De hele wedstrijd liep gelijk op. Elke vorm en poging van de Duitser  werd prima door Alexander geneutraliseerd en daarnaast maakte Alexander zeer mooie counter acties.  Tot het einde van tweede ronde stand was het nog steeds 0-0 en iedereen dacht dit wordt een golden  point ronde echter plots maakte de duitser vanuit clinc een hoofdtreffer met een naeryo chagi. Even  niet opletten kostte Alexander 3 punten en was er geen tijd om deze achterstand goed te maken. De  Duitser ging met de winst ervan door. Alexander heeft duidelijk vooruitgang geboekt ten aanzien van  vorig toernooi in Eindhoven. Goed bezig!!

Na lang wachten was Ginna eindelijk aan de beurt en kon starten aan haar wedstrijd. Zij moest het  gelijk opnemen tegen de Belgisch kampioen. Na de tactische bespreking was het zover en de wedstrijd  kon beginnen. Ginna voerde de aangegeven tactiek moeiteloos uit en daardoor kwam ze op voorsprong. Daarna ze heeft niet alleen de voorsprong goed behouden maar scoorde opnieuw en ze won met 4-2  van haar tegenstander. Na de winst op de Belgische atleet kon ze nog even bijkomen en zich klaar  maken voor de volgende wedstrijd in de kwart finale en deze was tegen een bekende. Een Kroatische  dame die vorige keer ook van Ginna in Eindhoven won. Ginna stond heel anders in deze wedstrijd in  vergelijking met in Eindhoven. Ze was zeer goed bezig en de Kroaat had in het begin duidelijk meer  moeite met haar. Hier merk je dat toch de ervaring telt en ze wist opgegeven moment hoe ze bij  Ginna kon scoren. Als je ervanuit gaat dat Ginna maar net 14 is geworden en dit haar tweede wedstrijd  in Junioren categorie is, is het bereiken van een kwartfinale op zo’n toernooi een mooie winst voor  Ginna.

Helaas dus dit keer geen medailles voor KTA. Maar daarvoor zijn we ook niet heen gegaan. We wilden  graag meer ervaring opdoen en weer de sfeer proeven van een groot toernooi. Dit is allemaal  onderdeel van hun ontwikkelingsplan en we hopen dat ze bij elk toernooi veel ervaring kunnen opdoen.  Aankomend weekend (11-12-13 april) gaan Jos en Shannon naar Hamburg om deel te nemen aan  German open. Dit is wederom een Europees groot toernooi van G1 status van de wereld bond. Met  andere worden kun je punten scoren voor je wereld ranking.

Ik ”Habib” wil een aantal mensen in het bijzonder bedanken. Met name Alinde die achter de schermen  zo druk van alles regelt zodat team KTA zorgeloos kan voorbereiden.   Hiermee wil ik nogmaals onze Sponsors bedanken dat ze in onze droom en de inzet van onze sporters  geloven. En aan het einde alle ouders, supporters bedankt voor jullie aandacht, interesse en warme  berichten op facebook en andere sociale media. Het doet ons goed.   met dank aan:
Inter Being (mentale coaching & counselling) www.inter-being.nl 
True rebels (projectmanagement)  www.truerebels.nl 
Art Systems (transportsoftware) www.artsystems.