Taekwondo

 

Residence

Taekwondo is een Koreaanse krijgskunst /verdedigingssport die inmiddels twee duizend jaar geschiedenis kent. Het woord taekwondo bestaat uit 3 delen. Tae betekent ‘voet’,  kwon betekent ‘vuist’ en do staat voor ‘de weg’  dus het geestelijke aspect van deze krijgskunst. Met andere woorden: hoe leer ik mezelf verdedigen op zowel het lichamelijke, verbale als psychologische vlak.

Het WTF Taekwondo (world Taekwondo Federation) is een zeer populaire sport  die inmiddels in meer dan 201 landen word beoefend. Het is een sport met toekomst, die op alle niveaus aantrekkelijk is: voor de recreant, de wedstrijdsporter én de topsporter in de zowel de onderdelen als sparring als het traditionele taekwondo. Het onderdeel sparren is een unieke competitievorm die door zijn spectaculaire beentechnieken en het gebruik van beschermende kledij zich gescheid van alle andere vechtsporten met de duidelijke regels. In het jaar 2000 verkreeg het Taekwondo-sparren de Olympische status, waarmee deze sport, die een rijke historie kent, een belangrijke mijlpaal bereikte.

Taekwondo WTF is dus een Olympische discipline geworden. Taekwondo WTF heeft ook oog voor die gene die weinig met onderdeel sparren heeft maar wel voor de wedstrijd sport of zelfs topsport. Inmiddels poomse wedstrijden (tradionele vormen evenzeer bekend als kata’s) worden op regionale, landelijke, continatale en wereld niveau’s georganiseerd. Ondanks het feit dat taekwondo een full contact vechtsport is, gebeuren er echter weinig blessures en ongevallen door de bescherming van het hoofd, het gebit, de romp, de schenen, de onderarmen en het kruis door het gebruik van speciaal daarvoor voorziene veiligheidskledij.

Iedereen kan op zijn eigen niveau aan de competitie starten (jeugd, beginners, gevorderden, topsporters,..) maar uiteraard is niemand verplicht om hieraan deel te nemen. Taekwondo is immers ook een ideale recreatiesport. Het is een sport om de conditie (uithouding, snelheid, kracht en lenigheid) te verbeteren. De trainingen verlopen in een vriendschappelijke sfeer en er wordt veel belang gehecht aan een groepsgevoel.

Kortom Taekwondo draait om: Respect, Discipline, Hoffelijkheid, Concentratie, Zelfvertrouwen, Zelfbeheersing, Coördinatie en Conditie.

Een sport voor jong en oud, man en vrouw, jongens en meisjes.